Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • steki z polędwicy wołowej, każdy po około 150g - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięs Knorr - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • bakłażan - 1 sztuka
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • czosnek, główka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • szynka parmeńska - 4 plastry
  • ser parmezan - 1 łyżka
  • kapary - 1 łyżka
  • ostra papryczka chili - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.
  3. Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.
  4. Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.
  5. Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.