Steki wołowe z polędwicy z pieczonymi warzywami

6


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
steki z polędwicy wołowej, każdy po około 150g4 sztuki
Przyprawa do mięs Knorr3 łyżki
oliwa z oliwek3 łyżki
bakłażan1 sztuka
czerwona papryka1 sztuka
czosnek, główka1 sztuka
cebula1 sztuka
szynka parmeńska4 plastry
ser parmezan1 łyżka
kapary1 łyżka
ostra papryczka chili1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Bakłażana paprykę, cebule, chilli oraz czosnek wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 190°C przez około 20 minut. Upieczone warzywa wstaw do torebki foliowej, zawiń i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
W misce wymieszaj dwie łyżki oliwy z dwoma łyżkami przyprawy do mięs. W powstałej marynacie obtocz mięso. Steki obsmaż do minucie z każdej strony na grillowej patelni.
Krok 3
Wystudzone warzywa obierz, usuń gniazda nasienne i bardzo drobno pokrój w kostkę, dopraw do smaku pozostałą Przyprawą do mięs, posiekanymi kaparami oraz odrobiną oliwy.
Krok 4
Warzywa nałóż na mięso zawijając wokół mięsa plaster szynki, tak aby szynka przykryła jednocześnie mięso i nałożone na wierzch warzywa.
Krok 5
Całość posyp z wierzchu serem. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika piecz około 10-15 minut w zależności od tego jak wysmażone mięso lubisz.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl