Steki z polędwicy wołowej z grzybami i śliwkami w sosie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    sos
  • wino czerwone Marsala - 300 mililitrów
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
  • szalotka - 1 sztuka
  • oliwa z oliwek - 50 mililitrów
  • steki z polędwicy wołowej
  • stek z polędwicy wołowej - 4 sztuki
  • grzyby leśne (prawdziwki, pieczarki, kurki), mogą być mrożone - 300 gramów
  • szalotka - 6 sztuk
  • śliwki suszone bez pestek, najlepiej polskie podwędzane - 100 gramów
  • śmietana - 50 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • olej roślinny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprósz Przyprawą do mięs, odstaw na kilka godzin aby się zamarynowało.
  2. Grzyby i cebule pokrój w grube kawałki, obsmaż na patelni, dodaj śmietanę, zagotuj do zredukowania płynu i na koniec wystudź. Powstały farsz wymieszaj z pokrojonymi śliwkami, żółtkami i bułką tartą.
  3. Na patelni obsmaż na oleju steki po 1 minuty z każdej strony. Przełóż do brytfanki. Na wierzchu mięsa ułóż przygotowany farsz. Mięso piecz w rozgrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut.
  4. Upieczone mięso przełóż na bok, do brytfanki wlej szklankę wody i dokładnie wypłucz powstały w ten sposób sok, który wykorzystasz do przygotowania sosu marsala. Na patelni, na której przygotowywałeś mięso, na rozgrzaną oliwię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i smaż chwile aż się zeszkli.
  5. Całość zalej winem i gotuj, aż wino prawie zupełnie odparuje. Dodaj sos z brytfanki i uzupełnij 250 ml ciepłej wody.
  6. Dodaj esencję do sosu Knorr, dzięki której sos będzie gęsty i dobrze doprawiony. Całość dokładnie wymieszaj upewniając się, że esencja zupełnie się rozpuściła. Wszystko razem gotuj, aż sos zgęstnieje. Mięso podawaj z sosem.