Steki z udek kurczaka z sosem z fety i papryki
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udka z kurczaka - 4 sztuki
  • ser typu feta - 180 gramów
  • Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr - 2 sztuki
  • marchewka - 8 sztuk
  • marynowana czerwona papryka - 1 sztuka
  • musztarda miodowa - 1 łyżka
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Udka z kurczaka umyć, zdjąć skórkę, wytrybować kości, rozbić tłuczkiem. Z mięsa uformować owalne steki.
  2. Z kostek rosołowych Knorr, musztardy i oleju zrobić sos. Sosem posmarować steki z dwóch stron. Odstawić na pół godziny do lodówki.
  3. W osolonej wodzie ugotować obrane marchewki na półmiękko.
  4. Na patelni rozgrzać masło i miód, położyć marchewki i smażyć, aż pokryją się glazurą.
  5. Paprykę, 1 łyżkę oleju oraz 100 gram fety rozdrobnić blenderem na gładki sos. Doprawić pieprzem.
  6. Na patelni grillowej na oleju usmażyć steki z udek po kilka minut z każdej strony. Na każdy stek położyć kawałek fety, rozkruszone mini kostki natka pietruszki Knorr, potem przykryć pokrywką jeszcze na kilka minut, aby mięso doszło w środku.
  7. Podawać z marchewkami glazurowanymi i sosem z sera feta. Do tej potrawy pasują łódeczki z ziemniaków pieczone na blasze w piekarniku. Udka powinny być większe, ponieważ steki są wtedy grubsze i będą bardziej soczyste. Paprykę można obrać ze skórki.