Stir-fry z piersią z kaczki
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    marynata:
  • olej sezamowy - 2 łyżki
  • sos sojowy - 100 mililitrów
  • imbir - 20 gramów
  • sos rybny - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • ostra papryczka chilli - 1 sztuka
  • stir-fry
  • pierś z kaczki, bez skóry - 400 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • marchew - 2 sztuki
  • kiełki sojowe - 100 gramów
  • kapusta bok choy - 1 sztuka
  • grzyby shitake - 100 gramów
  • orzechy nerkowca - 50 gramów
  • sos hon shin - 100 mililitrów
  • kolendra - 1 pęczek
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • cebula dymka ze szczypiorkiem - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek. Przygotuj marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
  2. Pierś z kaczki pokrój w cienkie paseczki, połącz z marynatą i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, osusz papierową ręcznikiem i oprósz w mące ziemniaczanej.
  3. Na patelni lub wooku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  4. Wrzuć piersi z kaczki smaż chwilę na dużym ogniu cały czas mieszają mięso. Obsmażone mięso przełóż na bok. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczy obsmaż posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, orzechy, marchew pokrojoną w słupki oraz grzyby pokrojone na mniejsze kawałki.
  5. Wszystko razem smaż chwilę, po czym podlej pozostałą marynatą i sosem Honsiu. Dodaj na powrót mięso, pokrojoną w kawałki kapustę oraz kiełki. Wszystko razem smaż chwile cały czas mieszając. Potrawę podawaj posypaną posiekaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w dłuższe kawałki. Gotową potrawę podawaj z ryżem i posypaną białym sezamem.