Stir-fry z piersią z kaczki

11


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
Marynata::
olej sezamowy2 łyżki
sos sojowy100 mililitrów
imbir20 gramów
sos rybny1 łyżeczka
miód1 łyżeczka
ząbek czosnku1 sztuka
ostra papryczka chilli1 sztuka
Stir-fry:
pierś z kaczki, bez skóry400 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny3 łyżki
mąka ziemniaczana2 łyżki
marchew2 sztuki
kiełki sojowe100 gramów
kapusta bok choy1 sztuka
grzyby shitake100 gramów
orzechy nerkowca50 gramów
sos hon shin100 mililitrów
kolendra1 pęczek
ząbek czosnku3 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem1 pęczek
Przygotowanie
Krok 1
Imbir zetrzyj na tarce, posiekaj czosnek. Przygotuj marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki na marynatę.
Krok 2
Pierś z kaczki pokrój w cienkie paseczki, połącz z marynatą i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, osusz papierową ręcznikiem i oprósz w mące ziemniaczanej.
Krok 3
Na patelni lub wooku rozgrzej Ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 4
Wrzuć piersi z kaczki smaż chwilę na dużym ogniu cały czas mieszają mięso. Obsmażone mięso przełóż na bok. Na tej samej patelni na pozostałym tłuszczy obsmaż posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, orzechy, marchew pokrojoną w słupki oraz grzyby pokrojone na mniejsze kawałki.
Krok 5
Wszystko razem smaż chwilę, po czym podlej pozostałą marynatą i sosem Honsiu. Dodaj na powrót mięso, pokrojoną w kawałki kapustę oraz kiełki. Wszystko razem smaż chwile cały czas mieszając. Potrawę podawaj posypaną posiekaną kolendrą i szczypiorem pokrojonym w dłuższe kawałki. Gotową potrawę podawaj z ryżem i posypaną białym sezamem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl