Stroganoff wieprzowy
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • Sos do pieczeni jasny Knorr
  • Przyprawa do karkówki Knorr
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • cebule szalotki - 4 sztuki
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • musztarda sarepska - 30 gramów
  • gęsta śmietana - 4 łyżki
  • świeży tymianek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową pokrój w cienkie paski. Zamarynuj w Przyprawie do karkówki Knorr i odstaw na 20 minut.
  2. Pokrój paprykę w paski podobnej grubości do kawałków mięsa, szalotki w piórka, a czosnek posiekaj.
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni, następnie dodaj mięso, szalotki, czosnek oraz paprykę. Dodaj również musztardę. Rozprowadź w wodzie Sos do pieczeni jasny Knorr i dolej go do mięsa. Duś wszystko 5 minut.
  4. Potrawę dopraw świeżymi listkami tymianku. Podawaj z łyżką gęstej śmietany.