Strogonoff z kaszą bulgur i surówką z czerwonej kapusty z ziarnem granatu
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • polędwica wieprzowa w plastrach średniej grubości - 2 sztuki
  • groszek zielony (mrożony) - 1 łyżka
  • pieczarki - 2 sztuki
  • mały ogórek kwaszony - 1 sztuka
  • mała cebula - 0.5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • musztarda - 0.5 łyżeczek
  • natka pietruszki - 0.5 łyżeczek
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • otręby pszenne mielone - 1 łyżka
  • kasza bulgur - 3 łyżki
  • Flora ProActiv Zdrowe serce z witaminą B1 - 1 łyżeczka
  • kapusta czerwona - 1 szklanka
  • ziarna granatu - 2 łyżki
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • liść laurowy - 1 listek
  • ziele angielskie - 1 ziarno

Sposób przygotowania:

  1. Polędwicę wieprzową umyj i osusz, następnie pokrój w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż na nim mięso.
  2. Następnie polędwicę przełóż do garnka, dodaj wodę, listek laurowy, ziele angielskie i duś na małym ogniu.
  3. Na tej samej patelni zrumień cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj ją do mięsa.
  4. W połowie duszenia dodaj pieczarki pokrojone w paseczki oraz groszek zielony. Pod koniec, jak mięso jest już miękkie dodaj ogórka kwaszonego pokrojonego w paseczki, koncentrat pomidorowy i musztardę. Strogonoffa zagęść otrębami. Dopraw do smaku pieprzem.
  5. Przygotuj surówkę: kapustę drobno poszatkuj następnie sparz wrzątkiem aby zmiękła. Kapustę zakwaś sokiem z cytryny, aby odzyskała ładny kolor. Dodaj olej rzepakowy i dokładnie wymieszaj. Surówkę posyp ziarenkami granatu.
  6. Kaszę bulgur przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do ugotowanej kaszy dodaj Flore ProActiv. Strogonoffa posyp natką pietruszki, podawaj z kaszą bulgur i surówką.