Strogonow podany w chlebku
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 500 gramów
  • pieczarki - 400 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 100 mililitrów
  • pomidory pelati z puszki - 2 opakowania
  • cebula - 2 sztuki
  • musztarda sarepska - 2 łyżki
  • śmietana 18% - 200 mililitrów
  • okrągłe chlebki, średniej wielkości - 4 sztuki
  • kiszone ogórki - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. W garnku wlej ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
  2. Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w paseczki polędwice wołową. Smaż ją szybko mieszając energicznie od lewej do prawej strony, tak aby usmażyła się tylko z wierzchu. Po tym czasie mięso przełóż na bok.
  3. Do garnka wrzuć pokrojoną w szerokie paski cebulę, czosnek i smaż chwilę aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki. Smaż do momentu aż wyparują zupełnie wszystkie soki. Pieczarki i cebule odłóż na bok.
  4. Do garnka wlej pomidorów z puszki, dodaj ząbek czosnku, liść laurowy ziele angielskie pieprz i musztardę oraz szklankę wody. Całość gotuj około 5-7 minut po czym usuń ziele i liść laurowy a sos dokładnie zmiksuj.
  5. Dodaj śmietanę i pozostałe wcześniej podsmażone składniki. Wszystko razem gotuj 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Z chlebka zetnij wierzch , wydrąż miąższ całość umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °. Piecz aż chlebek zarumieni się w środku. Strogonowa podawaj w chlebku z łyżka kwaśnej śmietany i pokrojonymi w paseczki ogórkami na wierzchu.