Strogonow podany w chlebku

83


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa500 gramów
pieczarki400 gramów
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny100 mililitrów
pomidory pelati z puszki2 opakowania
cebula2 sztuki
musztarda sarepska2 łyżki
śmietana 18%200 mililitrów
okrągłe chlebki, średniej wielkości4 sztuki
kiszone ogórki2 sztuki
ziele angielskie1 szczypta
liść laurowy1 sztuka
pieprz czarny mielony1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
W garnku wlej ramę, poczekaj aż z powierzchni tłuszczu znikną bąbelki, będzie to oznaczać, że osiągnął on odpowiednią temperaturę.
Krok 2
Na gorącym tłuszczu podsmaż pokrojoną w paseczki polędwice wołową. Smaż ją szybko mieszając energicznie od lewej do prawej strony, tak aby usmażyła się tylko z wierzchu. Po tym czasie mięso przełóż na bok.
Krok 3
Do garnka wrzuć pokrojoną w szerokie paski cebulę, czosnek i smaż chwilę aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w ósemki pieczarki. Smaż do momentu aż wyparują zupełnie wszystkie soki. Pieczarki i cebule odłóż na bok.
Krok 4
Do garnka wlej pomidorów z puszki, dodaj ząbek czosnku, liść laurowy ziele angielskie pieprz i musztardę oraz szklankę wody. Całość gotuj około 5-7 minut po czym usuń ziele i liść laurowy a sos dokładnie zmiksuj.
Krok 5
Dodaj śmietanę i pozostałe wcześniej podsmażone składniki. Wszystko razem gotuj 2 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 6
Z chlebka zetnij wierzch , wydrąż miąższ całość umieść w piekarniku nagrzanym do 190 °. Piecz aż chlebek zarumieni się w środku. Strogonowa podawaj w chlebku z łyżka kwaśnej śmietany i pokrojonymi w paseczki ogórkami na wierzchu.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl