Strogonow z kiełbasy i pieczonych ziemniaków
  • 40 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kiełbasa, np. śląska - 400 gramów
  • paski boczku - 50 gramów
  • małe ziemniaki - 200 gramów
  • czerwona papryka - 1 sztuka
  • duża cebula - 1 sztuka
  • kapary - 50 gramów
  • korniszony - 100 gramów
  • pieczarki - 250 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • mleko - 50 mililitrów
  • woda - 200 mililitrów
  • Naturalnie smaczne Lasagne Knorr - 1 opakowanie
  • ser żółty - 100 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę pokrój w grube plastry, a plastry boczku przekrój na trzy części. Paprykę oczyść z nasion i razem z cebulą pokrój w plastry. Grzyby i korniszony pokrój w pół plastry, a ziemniaki przekrój na pół.
  2. Na patelni podsmaż kiełbasę i boczek. Smaż, aż mięso się zarumieni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby. Wszystko razem smaż chwilę, dodaj posiekany czosnek i ziemniaki. Smażone produkty na patelni zalej mlekiem, wodą i dodaj Knorr Naturalnie Smaczne, by smak dania był wyrazisty. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj kapary i korniszony. Potrawę przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp z wierzchu startym żółtym serem i całość piecz w nagrzanym do 190⁰C piekarniku przez 20-25 minut.