Strogonow

Składniki:

  • polędwica wołowa - 50 gramów
  • Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr - 1 sztuka
  • pieczarki - 25 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana - 130 mililitrów
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka
  • papryka słodka
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Polędwice wołową pokrój w grubą kostkę. Mięso oprósz mąka, przypraw pieprzem i papryką.
  2. Lekko podsmaż na patelni.
  3. Przełóż do garnka, na tłuszczu spod mięsa podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  4. Pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli, podsmaż.
  5. Pieczarki z cebulą dodaj do mięsa, dodaj wodę by przykryła mięso i duś na małym ogniu do czasu by mięso zmiękło.
  6. Pod koniec duszenia dodaj Bulionetkę Domową Pieczeniową, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 2-3 minuty.