Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. |
Krok 2 |
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj. |
Krok 3 |
Kasię rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. |
Krok 4 |
Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera. |
Krok 5 |
Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć. |
Krok 6 |
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń. |
Krok 7 |
Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
Krok 8 |
Piecz w 180 st. C około 35 minut. |
Krok 9 |
Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier. |
Krok 10 |
Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową. |