Strucla makowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 70 gramów
  • mąka - 250 gramów
  • drożdże - 20 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • mleko - 130 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 gramów
  • masa makowa - 400 gramów
  • cukier puder - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
  2. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.
  3. Kasię rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.
  4. Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.
  5. Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
  6. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.
  7. Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Piecz w 180 st. C około 35 minut.
  9. Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.
  10. Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.