Strucla makowa

32


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia70 gramów
mąka250 gramów
drożdże20 gramów
cukier150 gramów
mleko130 mililitrów
jajko1 sztuka
kandyzowana skórka pomarańczowa100 gramów
masa makowa400 gramów
cukier puder100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj rozczyn, mieszając w naczyniu pokruszone drożdże, pół szklanki letniego mleka i po łyżce mąki i cukru. Odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodaj resztę mąki, sól i cukier, wymieszaj.
Krok 3
Kasię rozpuść, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko.
Krok 4
Wszystko wymieszaj, a następnie wyrabiaj ok. 5 min. mieszadłami miksera.
Krok 5
Gdy masa stanie się gładka, odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyłóż ciasto na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć.
Krok 6
Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj masą makową i zwiń.
Krok 7
Struclę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 8
Piecz w 180 st. C około 35 minut.
Krok 9
Cukier puder wymieszaj z 2 łyżkami wody i utrzyj na gładki lukier.
Krok 10
Ostudzone ciasto polukruj i posyp skórką pomarańczową.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl