Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. |
Krok 2 |
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk. |
Krok 3 |
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu. |
Krok 4 |
Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę. |
Krok 5 |
Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu. |
Krok 6 |
Masa ma być plastyczna i wilgotna. |
Krok 7 |
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. |
Krok 8 |
Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm. |
Krok 9 |
Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową. |
Krok 10 |
Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia. |
Krok 11 |
Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady. |
Krok 12 |
Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia. |
Krok 13 |
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st. |