| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. |
| Krok 2 |
| Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk. |
| Krok 3 |
| Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu. |
| Krok 4 |
| Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę. |
| Krok 5 |
| Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu. |
| Krok 6 |
| Masa ma być plastyczna i wilgotna. |
| Krok 7 |
| Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. |
| Krok 8 |
| Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm. |
| Krok 9 |
| Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową. |
| Krok 10 |
| Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia. |
| Krok 11 |
| Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady. |
| Krok 12 |
| Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia. |
| Krok 13 |
| Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st. |