Strucla makowa Makowiec
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 0.5 kilogramów
  • drożdże - 5 dekagramów
  • mleko - 1 szklanka
  • żółtko - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 12 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 10 dekagramów
  • skórka z 1 cytryny
  • sól - 1 szczypta
  • masa makowa
  • mak - 30 dekagramów
  • cukier - 20 dekagramów
  • białko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 opakowań
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • miód - 1 słoik
  • bakalie - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk.
  3. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu.
  4. Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę.
  5. Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu.
  6. Masa ma być plastyczna i wilgotna.
  7. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
  8. Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm.
  9. Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową.
  10. Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia.
  11. Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady.
  12. Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia.
  13. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st.