Strucla makowa Makowiec

1


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka0.5 kilogramów
drożdże5 dekagramów
mleko1 szklanka
żółtko2 sztuki
jajko2 sztuki
cukier12 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
skórka z 1 cytryny
sól1 szczypta
Masa makowa:
mak30 dekagramów
cukier20 dekagramów
białko 2 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
aromat migdałowy1 opakowanie
miód1 słoik
bakalie1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć w naczyniu z łyżką cukru tak, aby były płynne, rozprowadzić je ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Gdy rozczyn podrośnie, wlać go do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak długo, aż będzie gładkie i lśniące - powinno samo odchodzić od rąk.
Krok 3
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i trzymać na małym ogniu.
Krok 4
Po 30 minutach mak odsączyć na sicie i przekręcić dwa razy przez maszynkę.
Krok 5
Dodać pozostałe składniki i podsmażyć na Kasi z dodatkiem miodu.
Krok 6
Masa ma być plastyczna i wilgotna.
Krok 7
Na koniec dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.
Krok 8
Wykonanie strucli: Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość max. 1/2 cm.
Krok 9
Rozłożyć na każdym kawałku ciepłą masę makową.
Krok 10
Po brzegach ciast zostawić ok. 2 cm przestrzeni wolnej od maku tak, aby mak nie wyszedł podczas pieczenia.
Krok 11
Brzegi ciasta, wzdłuż których będziemy zwijać roladę, założyć do środka, aby mak zatrzymać wewnątrz i zwinąć możliwie ciasno rolady.
Krok 12
Z wierzchu posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec w brytfance typu keksówka wyłożonej papierem do pieczenia.
Krok 13
Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 st.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl