Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto maślane:

30 dekagramów

10 dekagramów

ciasto kluskowe:

20 dekagramów

1 sztuka

1

0.5 łyżki

krem:

5 sztuk

2 łyżki

2 łyżki

1

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto maślane: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać Kasię i uformować kwadratowy placek. Położyć na talerzyku i włożyć na 30 minut do lodówki.

Krok 2

Ciasto kluskowe: mąkę przesiać, dodać jajko ocet oraz wodę i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Schłodzone ciasto kluskowe rozwałkować, ukształtować w kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć maślane, zawinąć rogi, lekko rozwałkować na kształt prostokąta.

Krok 4

Złożyć na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Składanie na 3 części, wałkowanie i schładzanie ciasta powtarzać jeszcze 3 razy co 15 minut.

Krok 5

Ostatecznie ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Z ciasta wyciąć prostokąt ok. 25cm x 30cm. 

Krok 6

Jabłka obieramy i kroimy w plastry.

Krok 7

Do garnka dajemy Kasię i cukier. Następnie dodajemy jabłka i smażymy. Pod koniec dodajemy rodzynki i cynamon.

Krok 8

Na połowie prostokątnego kawałka ciasta kładziemy jeszcze gorące jabłka, zaś na drugiej połówce (która będzie na górze) nacinamy ciasto co 2,5 cm nożem.

Krok 9

Nacięte ciasto nakładamy na dolną część i zaciskamy krawędzie.

Krok 10

Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej