Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

    ciasto maślane
  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • mąka - 10 dekagramów
  • ciasto kluskowe
  • mąka - 20 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • woda - 1 unit
  • ocet - 0.5 łyżek
  • krem
  • jabłko - 5 sztuk
  • cukier - 2 łyżki
  • cynamon - 2 łyżki
  • rodzynki - 1 unit
  • Kostka do pieczenia Kasia - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto maślane: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać Kasię i uformować kwadratowy placek. Położyć na talerzyku i włożyć na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto kluskowe: mąkę przesiać, dodać jajko ocet oraz wodę i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.
  3. Schłodzone ciasto kluskowe rozwałkować, ukształtować w kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć maślane, zawinąć rogi, lekko rozwałkować na kształt prostokąta.
  4. Złożyć na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Składanie na 3 części, wałkowanie i schładzanie ciasta powtarzać jeszcze 3 razy co 15 minut.
  5. Ostatecznie ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Z ciasta wyciąć prostokąt ok. 25cm x 30cm. 
  6. Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
  7. Do garnka dajemy Kasię i cukier. Następnie dodajemy jabłka i smażymy. Pod koniec dodajemy rodzynki i cynamon.
  8. Na połowie prostokątnego kawałka ciasta kładziemy jeszcze gorące jabłka, zaś na drugiej połówce (która będzie na górze) nacinamy ciasto co 2,5 cm nożem.
  9. Nacięte ciasto nakładamy na dolną część i zaciskamy krawędzie.
  10. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.