Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto maślane: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać Kasię i uformować kwadratowy placek. Położyć na talerzyku i włożyć na 30 minut do lodówki. |
Krok 2 |
Ciasto kluskowe: mąkę przesiać, dodać jajko ocet oraz wodę i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut. |
Krok 3 |
Schłodzone ciasto kluskowe rozwałkować, ukształtować w kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć maślane, zawinąć rogi, lekko rozwałkować na kształt prostokąta. |
Krok 4 |
Złożyć na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Składanie na 3 części, wałkowanie i schładzanie ciasta powtarzać jeszcze 3 razy co 15 minut. |
Krok 5 |
Ostatecznie ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Z ciasta wyciąć prostokąt ok. 25cm x 30cm. |
Krok 6 |
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. |
Krok 7 |
Do garnka dajemy Kasię i cukier. Następnie dodajemy jabłka i smażymy. Pod koniec dodajemy rodzynki i cynamon. |
Krok 8 |
Na połowie prostokątnego kawałka ciasta kładziemy jeszcze gorące jabłka, zaś na drugiej połówce (która będzie na górze) nacinamy ciasto co 2,5 cm nożem. |
Krok 9 |
Nacięte ciasto nakładamy na dolną część i zaciskamy krawędzie. |
Krok 10 |
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem. |