Strucla z ciasta francuskiego z jabłkami

2


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto maślane:
Kostka do pieczenia Kasia30 dekagramów
mąka10 dekagramów
Ciasto kluskowe:
mąka20 dekagramów
jajko1 sztuka
woda1 unit
ocet0.5 łyżek
Krem:
jabłko5 sztuk
cukier2 łyżki
cynamon2 łyżki
rodzynki1 unit
Kostka do pieczenia Kasia3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto maślane: Przesiać mąkę na stolnicę, dodać Kasię i uformować kwadratowy placek. Położyć na talerzyku i włożyć na 30 minut do lodówki.
Krok 2
Ciasto kluskowe: mąkę przesiać, dodać jajko ocet oraz wodę i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Schłodzone ciasto kluskowe rozwałkować, ukształtować w kwadrat. Na cieście kluskowym ułożyć maślane, zawinąć rogi, lekko rozwałkować na kształt prostokąta.
Krok 4
Złożyć na 3 części, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Składanie na 3 części, wałkowanie i schładzanie ciasta powtarzać jeszcze 3 razy co 15 minut.
Krok 5
Ostatecznie ciasto rozwałkować na grubość 1cm. Z ciasta wyciąć prostokąt ok. 25cm x 30cm. 
Krok 6
Jabłka obieramy i kroimy w plastry.
Krok 7
Do garnka dajemy Kasię i cukier. Następnie dodajemy jabłka i smażymy. Pod koniec dodajemy rodzynki i cynamon.
Krok 8
Na połowie prostokątnego kawałka ciasta kładziemy jeszcze gorące jabłka, zaś na drugiej połówce (która będzie na górze) nacinamy ciasto co 2,5 cm nożem.
Krok 9
Nacięte ciasto nakładamy na dolną część i zaciskamy krawędzie.
Krok 10
Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl