Strucla z makiem

55


Średnie


150 min.


5 os.

Składniki
mąka pszenna500 gramów
drożdże instant7 gramów
masło60 gramów
jajka2 sztuki
sól0.25 łyżeczek
mleko200 mililitrów
cukier100 gramów
masa makowa300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko.
Krok 2
Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta.
Krok 3
Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.
Krok 4
Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm).
Krok 5
Utwórz warkocz.
Krok 6
Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl