Strucla z makiem
  • 100 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka pszenna - 350 gramów
  • świeże drożdże - 25 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • mleko - 150 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • dodatkowo
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • białe migdały do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozprowadź kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodaj łyżkę cukru, 2-3 łyżki mąki i wymieszaj. Powstały zaczyn odłóż na 10 - 15 minut. Resztę mąki przesiej do dużej miski, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę cukru, mleka, żółtko i sól. Całość wymieszaj.
  2. Do ciasta dodaj rozpuszczoną i przestudzoną Kasię. Wymieszaj, a następnie przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto odłóż pod ściereczkę do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 cm x 45 cm. Ciasto wysmaruj białkiem i wyłóż na nie masę makową.
  4. Całość zwiń dość ciasno w roladę. Następnie pokrój roladę wzdłuż na dwie części.
  5. Kawałki rolady spleć razem starając się by rozkrojone części rolady z makiem znajdowały się na wierzchu strucli.
  6. Ciasto przełóż na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Piecz około godziny w 170 st. C.