Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, jajka, roztopione masło i ciepłe mleko. |
Krok 2 |
Całość zagniataj przez ok. 10-15 minut. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Wyrośnięte ciasto odgazuj, chwilę zagnieć i rozwałkuj na kształt prostokąta. |
Krok 3 |
Na rozwałkowane ciasto wyłóż masę makową (zostawiając przy brzegach margines) i zawiń na kształt rolady.
|
Krok 4 |
Przetnij ciasto wzdłuż (zostawiając na końcu ok. 3 cm). |
Krok 5 |
Utwórz warkocz.
|
Krok 6 |
Przełóż ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Przed podaniem można udekorować lukrem i posypać orzechami. |