Przygotowanie |
Krok 1 |
Masa makowa: Mak sparzyć, przemleć dwa razy i przesmażyć w rondelku z cukrem i Kasią. |
Krok 2 |
Wystudzić, dodać jajka, aromat i rodzynki! |
Krok 3 |
Drożdże rozetrzeć w kilku łyżkach ciepłego mleka. |
Krok 4 |
Pół szklanki mąki wymieszać z pozostałym wrzącym mlekiem. |
Krok 5 |
Przestudzić, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. |
Krok 6 |
Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do ciasta, dodać resztę mąki i sól, zagnieść. |
Krok 7 |
Wlać stopioną Kasię i wyrobić. |
Krok 8 |
Odstawić do wyrośnięcia. |
Krok 9 |
Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, naciąć dwa razy wzdłuż i zawinąć w warkocz. |
Krok 10 |
Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odłożyć do wyrośnięcia. |
Krok 11 |
Piec 45 min w temp. 175 st. |
Krok 12 |
Z tej masy wychodzi około 4 strucli! Smacznego! |