| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Masa makowa: Mak sparzyć, przemleć dwa razy i przesmażyć w rondelku z cukrem i Kasią. |
| Krok 2 |
| Wystudzić, dodać jajka, aromat i rodzynki! |
| Krok 3 |
| Drożdże rozetrzeć w kilku łyżkach ciepłego mleka. |
| Krok 4 |
| Pół szklanki mąki wymieszać z pozostałym wrzącym mlekiem. |
| Krok 5 |
| Przestudzić, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. |
| Krok 6 |
| Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do ciasta, dodać resztę mąki i sól, zagnieść. |
| Krok 7 |
| Wlać stopioną Kasię i wyrobić. |
| Krok 8 |
| Odstawić do wyrośnięcia. |
| Krok 9 |
| Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, naciąć dwa razy wzdłuż i zawinąć w warkocz. |
| Krok 10 |
| Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odłożyć do wyrośnięcia. |
| Krok 11 |
| Piec 45 min w temp. 175 st. |
| Krok 12 |
| Z tej masy wychodzi około 4 strucli! Smacznego! |