Strucla z makiem

0


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
jajko1 sztuka
Masa makowa:
jajko2 sztuki
sól1 szczypta
cukier0.5 szklanek
cukier1 szklanka
mleko1 szklanka
rodzynki15 dekagramów
żółtka8 sztuk
mąka1 kilogram
drożdże4 dekagramy
mak2 szklanki
aromat migdałowy1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Masa makowa: Mak sparzyć, przemleć dwa razy i przesmażyć w rondelku z cukrem i Kasią.
Krok 2
Wystudzić, dodać jajka, aromat i rodzynki!
Krok 3
Drożdże rozetrzeć w kilku łyżkach ciepłego mleka.
Krok 4
Pół szklanki mąki wymieszać z pozostałym wrzącym mlekiem.
Krok 5
Przestudzić, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 6
Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do ciasta, dodać resztę mąki i sól, zagnieść.
Krok 7
Wlać stopioną Kasię i wyrobić.
Krok 8
Odstawić do wyrośnięcia.
Krok 9
Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, naciąć dwa razy wzdłuż i zawinąć w warkocz.
Krok 10
Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odłożyć do wyrośnięcia.
Krok 11
Piec 45 min w temp. 175 st.
Krok 12
Z tej masy wychodzi około 4 strucli! Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl