Strucla z makiem
  • 60 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • mąka - 1 kilogram
  • mleko - 1 szklanka
  • drożdże - 4 dekagramy
  • żółtka - 8 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • cukier - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • masa makowa
  • mak - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 4 łyżki
  • jajko - 2 sztuki
  • aromat migdałowy - 1 opakowanie
  • rodzynki - 15 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Masa makowa: Mak sparzyć, przemleć dwa razy i przesmażyć w rondelku z cukrem i Kasią.
  2. Wystudzić, dodać jajka, aromat i rodzynki!
  3. Drożdże rozetrzeć w kilku łyżkach ciepłego mleka.
  4. Pół szklanki mąki wymieszać z pozostałym wrzącym mlekiem.
  5. Przestudzić, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia.
  6. Utrzeć żółtka z cukrem, wlać do ciasta, dodać resztę mąki i sól, zagnieść.
  7. Wlać stopioną Kasię i wyrobić.
  8. Odstawić do wyrośnięcia.
  9. Ciasto rozwałkować, posmarować jajkiem, wyłożyć masę makową, zwinąć w rulon, naciąć dwa razy wzdłuż i zawinąć w warkocz.
  10. Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, odłożyć do wyrośnięcia.
  11. Piec 45 min w temp. 175 st.
  12. Z tej masy wychodzi około 4 strucli! Smacznego!