Strudel jabłkowy

68


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mrożone ciasto Philo1 opakowanie
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
cukier50 gramów
Strudel:
jabłko1 kilogram
rodzynki50 gramów
migdały w plastrach50 gramów
rum1 łyżka
cukier50 gramów
bułka tarta35 gramów
Kostka do pieczenia Kasia75 gramów
cynamon1 łyżeczka
cytryna1 sztuka
cukier puder1 opakowanie
Sos waniliowy:
mleko250 mililitrów
śmietana 30 %250 mililitrów
laska wanilii1 sztuka
jajko6 sztuk
cukier100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Sposób przygotowania ciasta: Z rolki rozmrożonego ciasta philo weź jeden płat – resztę ciasta przykryj lnianą ściereczką.
Krok 2
Płaty ciasta posmaruj roztopioną Kasią i posyp po wierzchu cukrem.
Krok 3
Sposób przygotowania strudla: Migdały upraż w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Rodzynki zalej rumem i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, pokrój w grube 1-2 cm kawałki.
Krok 4
Na patelni skarmelizuj połowę cukru – wysyp cukier na zimną patelnię, następnie gdy cukier zacznie przybierać brązowy kolor, dodaj połowę jabłek i smaż je ciągle mieszając. Po chwili dodaj Kasię oraz rum z rodzynek i sok z cytryny. Jabłka smaż jeszcze przez chwilę aby doszły w środku. Przełóż do miski. Tak samo zrób z pozostała połowa jabłek. Do gotowych jabłek dodaj rodzynki, migdały, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą.
Krok 5
Na brzeg przygotowanego płatu ciasta philo (posmarowanego roztopioną Kasią oraz posypanego cukrem) nałóż odpowiednią ilość jabłek. Całość zroluj ściśle formując kształtną roladę. Czynność powtórz z drugą roladą.
Krok 6
Każdą roladę ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj z wierzchu pozostałą częścią Kasi. Piecz w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez około 20- 30 minut do momentu, aż strudel nabierze złotego koloru. Po tym czasie roladę wyjmij z piekarnika odstaw do wystudzenia. Tuz przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Krok 7
Sposób przygotowania Sosu Waniliowego: Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyciśnij, zeskrob dokładnie miąższ, wszytko razem włóż do garnka ze śmietaną i mlekiem, zagotuj. W misce, w kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z cukrem. Powoli cały czas ucierając wlewaj do jajek gorący płyn z wanilią. Miksuj aż sos zacznie gęstnieć.Przelej do sosjerki. Strudel podawaj z sosem waniliowym i/lub lodami waniliowymi Carte d’ore .
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl