Strudel jabłkowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • mrożone ciasto Philo - 1 opakowanie
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 50 gramów
  • jabłko - 1 kilogram
  • rodzynki - 50 gramów
  • migdały w plastrach - 50 gramów
  • rum - 1 łyżka
  • cukier - 50 gramów
  • bułka tarta - 35 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 75 gramów
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • mleko - 250 mililitrów
  • śmietana 30 % - 250 mililitrów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • jajko - 6 sztuk
  • cukier - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Sposób przygotowania ciasta: Z rolki rozmrożonego ciasta philo weź jeden płat – resztę ciasta przykryj lnianą ściereczką.
  2. Płaty ciasta posmaruj roztopioną Kasią i posyp po wierzchu cukrem.
  3. Sposób przygotowania strudla: Migdały upraż w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Rodzynki zalej rumem i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, pokrój w grube 1-2 cm kawałki.
  4. Na patelni skarmelizuj połowę cukru – wysyp cukier na zimną patelnię, następnie gdy cukier zacznie przybierać brązowy kolor, dodaj połowę jabłek i smaż je ciągle mieszając. Po chwili dodaj Kasię oraz rum z rodzynek i sok z cytryny. Jabłka smaż jeszcze przez chwilę aby doszły w środku. Przełóż do miski. Do gotowych jabłek dodaj rodzynki, migdały, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do wystygnięcia.
  5. Na brzeg przygotowanego płatu ciasta philo (posmarowanego roztopioną Kasią oraz posypanego cukrem) nałóż odpowiednią ilość jabłek. Całość zroluj ściśle formując kształtną roladę. Czynność powtórz z drugą roladą.
  6. Każdą roladę ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj z wierzchu pozostałą częścią Kasi. Piecz w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez około 20- 30 minut do momentu, aż strudel nabierze złotego koloru. Po tym czasie roladę wyjmij z piekarnika odstaw do wystudzenia. Tuz przed podaniem posyp cukrem pudrem.
  7. Sposób przygotowania Sosu Waniliowego: Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyciśnij, zeskrob dokładnie miąższ, wszytko razem włóż do garnka ze śmietaną i mlekiem, zagotuj. W misce, w kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z cukrem. Powoli cały czas ucierając wlewaj do jajek gorący płyn z wanilią. Miksuj aż sos zacznie gęstnieć.Przelej do sosjerki. Strudel podawaj z sosem waniliowym i/lub lodami waniliowymi Carte d’ore .