Przygotowanie |
Krok 1 |
Sposób przygotowania ciasta: Z rolki rozmrożonego ciasta philo weź jeden płat – resztę ciasta przykryj lnianą ściereczką. |
Krok 2 |
Płaty ciasta posmaruj roztopioną Kasią i posyp po wierzchu cukrem. |
Krok 3 |
Sposób przygotowania strudla: Migdały upraż w piekarniku lub na patelni na złoty kolor. Rodzynki zalej rumem i odstaw na kilka minut. Jabłka obierz usuń gniazda nasienne, pokrój w grube 1-2 cm kawałki. |
Krok 4 |
Na patelni skarmelizuj połowę cukru – wysyp cukier na zimną patelnię, następnie gdy cukier zacznie przybierać brązowy kolor, dodaj połowę jabłek i smaż je ciągle mieszając. Po chwili dodaj Kasię oraz rum z rodzynek i sok z cytryny. Jabłka smaż jeszcze przez chwilę aby doszły w środku. Przełóż do miski. Tak samo zrób z pozostała połowa jabłek. Do gotowych jabłek dodaj rodzynki, migdały, skórkę z cytryny oraz bułkę tartą. |
Krok 5 |
Na brzeg przygotowanego płatu ciasta philo (posmarowanego roztopioną Kasią oraz posypanego cukrem) nałóż odpowiednią ilość jabłek. Całość zroluj ściśle formując kształtną roladę. Czynność powtórz z drugą roladą. |
Krok 6 |
Każdą roladę ponakłuwaj wykałaczką i posmaruj z wierzchu pozostałą częścią Kasi. Piecz w rozgrzanym do 190*C piekarniku przez około 20- 30 minut do momentu, aż strudel nabierze złotego koloru. Po tym czasie roladę wyjmij z piekarnika odstaw do wystudzenia. Tuz przed podaniem posyp cukrem pudrem. |
Krok 7 |
Sposób przygotowania Sosu Waniliowego: Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, wyciśnij, zeskrob dokładnie miąższ, wszytko razem włóż do garnka ze śmietaną i mlekiem, zagotuj. W misce, w kąpieli wodnej, utrzyj żółtka z cukrem. Powoli cały czas ucierając wlewaj do jajek gorący płyn z wanilią. Miksuj aż sos zacznie gęstnieć.Przelej do sosjerki. Strudel podawaj z sosem waniliowym i/lub lodami waniliowymi Carte d’ore . |