Suflet ze szpinakiem

5


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
liście szpinaku500 gramów
Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr1 opakowanie
miękki ser kozi200 gramów
szalotka1 sztuka
mleko250 mililitrów
ząbek czosnku2 sztuki
jajka4 sztuki
starty parmezan50 gramów
mała papryczka chilli1 sztuka
mąka pszenna40 gramów
margaryna50 gramów
oliwa z oliwek60 mililitrów
woda150 mililitrów
śmietana150 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Szpinak umyj, osusz i oderwij końcówki. Czosnek i chilli posiekaj, szalotkę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek oraz chilli, dorzuć szalotkę i delikatnie przesmaż - tak, aby składniki nie zmieniły koloru. Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość. Dopraw szpinak do smaku odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Następnie przestudź szpinak, odciśnij go z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj.
Krok 2
W drugim garnku rozgrzej resztę oliwy, wrzuć na nią mąkę i chwilę przesmaż - tak, aby nie zmieniła koloru. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, nieustannie mieszając - do momentu, gdy sos zgęstnieje. Powstały sos połącz z masą szpinakową i dodaj pokruszony ser kozi oraz starty parmezan.
Krok 3
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć struktury białka.
Krok 4
Ciasto umieść w foremkach lub filiżankach wysmarowanych margaryną.
Krok 5
Przygotuj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr, wymieszaj z 150 mililitrami śmietany i 150 mililitrami wody. Następnie gotuj trzy minuty.
Krok 6
Suflety piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Serwuj je bezpośrednio po przygotowaniu, na sosie pieczarkowym.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl