Suflet ze szpinakiem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • liście szpinaku - 500 gramów
  • Menu ze Smakiem Sos pieczarkowy z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • miękki ser kozi - 200 gramów
  • szalotka - 1 sztuka
  • mleko - 250 mililitrów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • jajka - 4 sztuki
  • starty parmezan - 50 gramów
  • mała papryczka chilli - 1 sztuka
  • mąka pszenna - 40 gramów
  • margaryna - 50 gramów
  • oliwa z oliwek - 60 mililitrów
  • woda - 150 mililitrów
  • śmietana - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj, osusz i oderwij końcówki. Czosnek i chilli posiekaj, szalotkę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż czosnek oraz chilli, dorzuć szalotkę i delikatnie przesmaż - tak, aby składniki nie zmieniły koloru. Następnie dodaj szpinak i przesmaż całość. Dopraw szpinak do smaku odrobiną soli, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Następnie przestudź szpinak, odciśnij go z nadmiaru soku i dokładnie posiekaj.
  2. W drugim garnku rozgrzej resztę oliwy, wrzuć na nią mąkę i chwilę przesmaż - tak, aby nie zmieniła koloru. Następnie, cały czas mieszając, wlewaj mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, nieustannie mieszając - do momentu, gdy sos zgęstnieje. Powstały sos połącz z masą szpinakową i dodaj pokruszony ser kozi oraz starty parmezan.
  3. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę, dodaj ją do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj, aby nie zniszczyć struktury białka.
  4. Ciasto umieść w foremkach lub filiżankach wysmarowanych margaryną.
  5. Przygotuj Sos pieczarkowy z cebulką Knorr, wymieszaj z 150 mililitrami śmietany i 150 mililitrami wody. Następnie gotuj trzy minuty.
  6. Suflety piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika. Serwuj je bezpośrednio po przygotowaniu, na sosie pieczarkowym.