Suflet ziemniaczany

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • ser ementaler starty - 150 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • ziemniaki - 4 sztuki
  • mleko - 2 łyżki
  • miękkie masło - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 1 szczypta
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie odcedź, dokładnie odparuj, dodaj masło i mleko.
  2. Ugnieć na puree i przetrzyj przez praskę aby nie było grudek.
  3. Puree ziemniaczane dopraw świeżo mielonym pieprzem, gałką muszkatołową oraz przyprawą Knorr.
  4. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodaj starty ser i wymieszaj całość aż wszystko się połączy i ser się rozpuści.
  5. Do masy ziemniaczano serowej dodaj żółtka. Z białek i szczypty soli ubij bardzo sztywną pianę.
  6. Teraz wymieszaj delikatnie, aczkolwiek energicznie i zdecydowanie pianę z białek z całą masą.
  7. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ostrożnie masę na suflet do kokilek do ¾ wysokości naczynia. Masa powinna być równa na wierzchu. Piecz w wcześniej rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut. W trakcie nie otwieraj pieca. Podawaj natychmiast po upieczeniu.