Sum zapiekany „moskiewski”

Składniki:

  • sum - 800 gramów
  • Przyprawa Uniwersalna Delikat - 2 łyżki
  • ziemniaki - 8 sztuk
  • cebula - 3 sztuki
  • grzyby leśne - 300 gramów
  • mąka - 2 łyżki
  • tłuszcz - 4 łyżki
  • śmietana - 200 mililitrów
  • Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr - 1 opakowanie
  • tarty żółty ser - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną i wypatroszoną rybę pokrój na porcje. Cebule posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój na plastry.
  2. Ziemniaki obierz i ugotuj na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Po przestudzeniu pokrój w plastry. Mąkę wymieszaj z Delikatem Knorr.
  3. W panierce obtocz porcje suma i usmaż na oliwie. Cebulę zeszklij, dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ziemianki podsmaż.
  4. Fix Ryba zapiekana w sosie koperkowym Knorr wymieszaj ze śmietaną i doprowadź do wrzenia.
  5. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego przełóż kawałki usmażonej ryby, ziemniaki, grzyby z cebulą, zalej przygotowanym sosem, posyp startym serem, zapiekaj 15 minut w piekarniku.