Super makowiec świąteczny bez spodu

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • cukier - 25 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mak - 40 dekagramów
  • jabłko - 6 sztuk
  • jajko - 9 sztuk
  • kasza manna - 9 łyżek
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • olejek migdałowy - 1 opakowanie
  • orzechy - 1 opakowanie
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • skórka pomarańczowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mak sparzyć i zemleć 2 razy.
  2. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce.
  3. Oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywną pianę.
  4. Kasię utrzeć z cukrem.
  5. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, łyżce maku, łyżce kaszki i proszek do pieczenia, dodać jabłka.
  6. Jak wszystkie składniki połączymy, na końcu wymieszajmy z ubitą pianą, dodajmy bakalie.
  7. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem prostokątną blaszkę i włożyć do piekarnika.
  8. Makowiec po wystygnięciu polewam białym lukrem (cukier puder-1 szklanka, do tego 1 łyżeczka Kasi + trochę wrzącej wody i ucieramy).
  9. Na lukier posypuję skórkę pomarańczową albo wiórki kokosowe.