SUPER TORT
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.5 szklanek
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • cukier puder - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 łyżki
  • krem
  • śmietana 36% - 3 opakowania
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • cukier puder - 1 opakowanie
  • dodatki
  • owoce - 1 opakowanie
  • dżem - 1 słoik

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: UBIJAMY BIAŁKA, DODAJEMY CUKIER, ŻÓŁTKA, MĄKĘ, KASIĘ, PROSZEK I PORZĄDNIE MIESZAMY.
  2. PIECZEMY OKOŁO 40 MINUT NA BLASZE WYŁOŻONEJ PAPIEREM (SPECJALNY DO PIECZENIA). A DLA TYCH BARDZIEJ LENIWYCH WYSTARCZY KUPIĆ SPODY BISZKOPTOWE.
  3. KREM: WLEWAMY ŚMIETANKI DO WYSOKIEGO NACZYNIA, WŁĄCZAMY MIKSER I UBIJAMY ŚMIETANKĘ.
  4. DODAJEMY CUKIER PUDER WEDŁUG UZNANIA I WIÓRKI KOKOSOWE I JESZCZE CHWILKĘ MIKSUJEMY.
  5. WSTAWIAMY DO LODÓWKI.
  6. TORT: BIERZEMY SPODY I UKŁADAMY JE NA DUŻYM TALERZU. SMARUJEMY DŻEMEM (NIE JEST TO KONIECZNE) I KAŻDY Z OSOBNA ŚMIETANĄ. CZYLI KŁADZIEMY JEDNO CIASTO, SMARUJEMY, NA TO KŁADZIEMY DRUGIE, SMARUJEMY I 3 I TEŻ SMARUJEMY.
  7. KIEDY MAMY JUŻ FORMĘ TORTU, SYPIEMY WIÓRKI (NA WIERZCH ORAZ PO BOKACH), A NA TO NAKŁADAMY ŚMIETANKOWE BOBKI (WYCISKAMY JE ZE SPECJALNEJ STRZYKAWKI) I UKŁADAMY OWOCE. POLECAM ŚWIEŻE OWOCE, A NIE MROŻONE, GDYŻ WYLATUJE Z NICH SOK I BARWIĄ TORT JAK NA ZDJĘCIU