Surówka z kapusty pekińskiej z paluszkami krabowymi
  • 15 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta pekińska - 0.5 sztuk
  • paluszki krabowe - 250 gramów
  • biała rzodkiew - 0.5 sztuk
  • oliwa - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czarny sezam - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta
  • Sos sałatkowy czosnkowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, siekamy drobno, oprószamy sola i pieprzem i odstawiamy na 5 min by puściła soki.
  2. Rzodkiew obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do kapusty. Paluszki krabowe obieramy z folijek i kroimy w mniejsze kawałki.
  3. Do miseczki wsypujemy sos sałatkowy, dodajemy sezam i sok cytrynowy, mieszamy wszystko. Dodajemy oliwę i utrzepujemy tak by powstała emulsja. Sosem polecamy sałatkę i mieszamy wszystko.