Świąteczna babka cytrynowa
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna - 250 gramów
  • margaryna - 150 gramów
  • cukier - 1 szklanka
  • kisiel - 1 opakowanie
  • jajka - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • serek homogenizowany - 2 opakowania
  • sok z 1/2 cytryy - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubijamy wraz z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę, miksujemy.
  2. Cały czas miksując dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kisielem. Następnie dodajemy serek homogenizowany, sok z cytryny oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą za pomocą miksera.
  3. Ciasto wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, pieczemy 50 minut w temp. 180*C.