Świąteczna babka drożdżowa
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 45 minut
  • 180-200 °C

Składniki:

  • mąka tortowa - 50 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • drożdże - 3 dekagramy
  • cukier - 10 dekagramów
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • rodzynki - 15 dekagramów
  • skórka pomarańczowa - 5 dekagramów
  • skórka cytrynowa - 5 dekagramów
  • orzechy włoskie - 10 dekagramów
  • migdały - 5 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • cytryna - 1 sztuka
  • mąka - 2 łyżki
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W ½ szklanki letniego mleka rozpuścić 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 2 łyżki mąki.
  2. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Migdały i orzechy sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać.
  4. Rodzynki opłukać i namoczyć np. w rumie.
  5. Skórkę pomarańczową i cytrynową drobno posiekać.
  6. Mąkę z solą przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn drożdżowy.
  7. Wbić jajka, dodać cukier, roztopioną Kasię, skórkę otartą z cytryny oraz tyle letniego mleka, by po wyrobieniu powstało ciasto średniej gęstości.
  8. Wyrabiać je tak długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza (ok. 20 min.), następnie oprószyć mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło podwajając swą objętość.
  9. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać przygotowaną wcześniej smażoną w cukrze skórkę pomarańczową i cytrynową, osączone i obtoczone w mące rodzynki, posiekane orzechy i migdały.
  10. Lekko wyrobić.
  11. Dużą formę babkową z kominkiem posmarować Kasią, włożyć do niej ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  12. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C i piec ok. 45-60 minut.
  13. Gotową babkę pozostawić w formie do wystygnięcia.
  14. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
  15. Kroić dopiero wtedy, gdy będzie całkiem zimna.