Świąteczna babka
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  •  °C

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 gramów
  • mleko - 50 mililitrów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 300 gramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • jajka (L) - 4 sztuki
  • mrożony szpinak - 200 gramów
  • marchewka - 200 gramów
  • cytryna - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak rozmroź, jeśli trzeba rozdrobnij blenderem i odciśnij na sicie. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i też odciśnij na sicie.
  2. Kasię roztop w rondelku. Mleko podgrzej i wymieszaj z sodą. Cytrynę umyj i wyciśnij z niej sok.
  3. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Ciągle ubijając dodaj sok z cytryny, roztopioną Kasię, mąkę, proszek do pieczenia i sodę z mlekiem.
  4. Otrzymaną masę podziel na dwie części. Jedną wymieszaj ze szpinakiem, drugą z marchewką.
  5. Każdą z porcji ciasta włóż do oddzielnej foremki keksowej o wymiarach 10 x 22 cm. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 40 minut.
  6. Przed podaniem ciasta pokrój na plastry. W różnokolorowych plastrach wytnij foremkami choinki, gwiazdki i inne. Wycięte formy zamień miejscami.