Świąteczna gęś
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • gęś - 1 sztuka
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz mielony - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżeczka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Gęś świeżą na jakieś 2 dni przed dni przed dniem podania marynujemy. Mieszamy sol, przyprawę do kurczaka pieprz, i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mieszaniną cała gęś ze środka i do wewnątrz i odstawiamy do lodówki na 2 dni.
  2. Następnie geś wkładamy do brytfanki i do piekarnika na 180st. na jakieś 2 h od czasu do czasu obracamy ja i co jakis czas podlewamy wodą dzięki czemu gęś mimo ze pozbywa się tłuszczu i wytapia z siebie go nie przypali się a dodatkowo z wytopionego tłuszczu i wody powstanie pyszny sos.
  3. Gotowa ges podałam z ziemniakami i kapusta z grzybami.