Świąteczna gwiazda z makiem
  • 120 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • duże jajka - 2 sztuki
  • drożdże - 20 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • dodatkowo
  • gotowa masa makowa - 400 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • białko - 1 sztuka
  • cukier puder do oprószenia
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową.
  4. Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć.
  5. Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem.
  6. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.