Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem. |
Krok 2 |
Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. |
Krok 3 |
Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową. |
Krok 4 |
Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć. |
Krok 5 |
Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem. |
Krok 6 |
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.
|