Świąteczna gwiazda z makiem

29


Trudne


120 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna500 gramów
cukier150 gramów
Kostka do pieczenia Kasia150 gramów
mleko0.5 szklanek
duże jajka2 sztuki
drożdże20 gramów
sól1 szczypta
Dodatkowo:
gotowa masa makowa400 gramów
jajko1 sztuka
białko 1 sztuka
cukier puder do oprószenia
kandyzowane wiśnie do dekoracji
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki, i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski włóż: pozostałą mąkę i cukier, miękką Kasię, jajka i sól. Dodaj wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mikserem.
Krok 2
Następnie przełóż ciasto na oprószony mąką stół i zagniataj aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto włóż do oprószonej mąką miski, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na godzinę, by podrosło. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Krok 3
Białko ubij na sztywną pianę. Jedną łyżkę piany odłóż, resztę wymieszaj z masą makową. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj, na papierze do pieczenia, dwa identyczne koła. Na jeden placek ciasta wyłóż masą makową.
Krok 4
Brzegi ciasta posmaruj pozostałym białkiem. Przykryj drugim plackiem ciasta i dociśnij na brzegach. Na środku ciasta połóż malutką miseczkę, by wyznaczała środek i zrób na cieście 16 promienistych nacięć.
Krok 5
Łap jednocześnie dwa kawałki ciasta i wywijając je kilkakrotnie na zewnątrz sklejaj w ramiona gwiazdy. Jeśli kawałki ciasta nie bardzo chcą się skleić posmaruj je białkiem.
Krok 6
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego do 170 st.C piekarnika i piecz około 30 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi wisienkami.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl