PRZEPISY.PL

Świąteczna kaczka nadziewana jabłkami

  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
34
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • kwaśne jabłka0.5 kg
  • rodzynki20 gr
  • miód100 ml
  • słonina100 gr
  • tłuszcz do smażenia 50 gr
  • majeranek1 łyżeczka
  • sól1 szczypta
  • marchew50 gr
  • seler50 gr
  • cebula100 gr
  • ziele angielskie3 szt
  • pieprz3 ziarna
  • ocet spirytusowy200 ml
  • woda400 ml
  • Krok 1

    Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem i pokrojonymi w plasterki jarzynami, przypraw i ochłodź.
  • Krok 2

    Sprawioną tuszkę kaczki włóż do garnka, wlej ostudzona zalewę, wstaw do lodówki na 2 dni. Po wyjęciu z zalewy osusz i natrzyj solą i ponownie włóż do lodówki na 3 godz.
  • Krok 3

    Rodzynki wypłucz, jabłka pokrój w ćwiartki, posyp rodzynkami i oprósz majerankiem, skrop połową miodu pitnego i w całości włóż do wnętrza kaczki i zaszyj. Słoninę pokrój w cienkie plasterki, obłóż nimi kaczkę przypnij wykałaczkami i wstaw do gorącego piekarnika.
  • Krok 4

    W czasie pieczenia skrop bulionem, a później wytworzonym sosem. Z miękkiej kaczki zdejmij słoninę, skrop pozostałym miodem pitnym i ponownie wstaw do piekarnika, aby kaczka równomiernie się zrumieniła.
  • Krok 5

    Po upieczeniu wyjmij, podziel na porcje, sos dopraw do smaku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

231
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe
1469
osób dodało do Mniamlisty
90''
4
Łatwe
184
osoby dodały do Mniamlisty
15''
4
Łatwe
18
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe