|
Składniki | ||
karkówka | 600 gramów | |
Ketchup Hellmann's Pikantny | 200 gramów | |
Przyprawa do mięs Knorr | 2 łyżki | |
marchewka | 1 sztuka | |
seler | 0.5 sztuk | |
cebula | 2 sztuki | |
olej roślinny do smażenia | 100 mililitrów | |
ocet balsamiczny | 100 mililitrów | |
brązowy cukier | 100 gramów | |
cynamon | 1 łyżeczka | |
mielone goździki | 3 sztuki | |
ząbki czosnku | 3 sztuki |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia. |
Krok 2 |
Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień. |
Krok 3 |
Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem. |
Autor: przepisy.pl |