Świąteczna pieczona karkówka z warzywami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 600 gramów
  • Ketchup Hellmann's Extra Hot - 200 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 2 łyżki
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • olej roślinny do smażenia - 100 mililitrów
  • ocet balsamiczny - 100 mililitrów
  • brązowy cukier - 100 gramów
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 łyżeczka
  • mielone goździki - 3 sztuki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia.
  2. Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.
  3. Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem.