Świąteczna pieczona karkówka z warzywami

16


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
karkówka600 gramów
Ketchup Hellmann's Pikantny200 gramów
Przyprawa do mięs Knorr2 łyżki
marchewka1 sztuka
seler0.5 sztuk
cebula2 sztuki
olej roślinny do smażenia100 mililitrów
ocet balsamiczny100 mililitrów
brązowy cukier100 gramów
cynamon1 łyżeczka
mielone goździki3 sztuki
ząbki czosnku3 sztuki
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa i czosnek obierz i pokrój w drobna kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, dodaj cukier, goździki i cynamon. Smaż aż cukier ulegnie karmelizacji, wtedy warzywa zalej octem balsamicznym. Gotuj aż ocet zupełnie odparuje. Do pozostałego sosu dodaj ketchup, całość gotuj jeszcze około 1 minuty. Marynatę odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Mięso natrzyj dwoma łyżkami przyprawy do mięs oraz powstałym sosem, zawiń w folię aluminiową, odstaw w chłodne miejsce na jeden dzień.
Krok 3
Karkówkę piecz w temperaturze 190 stopni C przez 120 minut . Na około 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię. Upieczone mięso podawaj polane powstałym sosem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl