Świąteczna rolada z boczku
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • boczek wieprzowy surowy - 1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 3 łyżeczki
  • musztarda - 1 łyżka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • oliwa - 20 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.
  2. Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.
  3. W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.
  4. Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
  5. Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.