Świąteczna rolada z boczku

19


Łatwe


60 min.


8 os.

Składniki
boczek wieprzowy surowy1 kilogram
Przyprawa do wieprzowiny Knorr3 łyżeczki
musztarda1 łyżka
majeranek1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
oliwa20 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Boczek umyj i osusz. Następnie przetnij wzdłuż dłuższego boku, jednak nie docinając do końca w ten sposób, aby po rozłożeniu powstał większy płat mięsa.
Krok 2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawą Knorr z obu stron.
Krok 3
W miseczce wymieszaj musztardę, łyżkę oliwy, majeranek i posiekany czosnek. Posmaruj jedną stronę mięsa.
Krok 4
Następnie ścisło zwiń roladę (musztarda od wewnętrznej strony), oprósz majerankiem i obsmaż z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
Krok 5
Zawiń w aluminiową folię. Przygotowaną roladę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 45 minut. Pozostaw do wystudzenia nie odwijając z folii. Po wystudzeniu odwiń i krój w plastry, podawaj z tradycyjnymi świątecznymi dodatkami jak chrzan, ćwikła czy żurawina.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl