Świąteczna sałatka warstwowa z jajkiem, buraczkami i śledziem
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 4 sztuki
  • Majonez Hellmann's Babuni - 6 łyżek
  • buraki średniej wielkości - 2 sztuki
  • szczypior - 1 pęczek
  • śledzie matias, płaty

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zawiń w aluminiową folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C 45-60 minut. Wystudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Śledzie odsącz i osusz z nadmiaru oleju układając je na papierowym ręczniku. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Jajka również pokrój w kostkę, podobnej wielkości.
  3. Na dnie salaterki ułóż pokrojone śledzie, następnie pokryj je dwoma łyżkami majonezu.
  4. Teraz wyłóż starte buraczki i ponownie pokryj majonezem.
  5. Na majonez wyłóż pokrojone jajka i pokryj pozostałym majonezem. Rozsmaruj równomiernie i posyp drobno pokrojonym szczypiorem. Sałatkę podawaj schłodzoną, najlepiej z pieczywem.