Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
  • 35 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bulwa kopru włoskiego (fenkuł) - 1 sztuka
  • orzechy włoskie - 0.5 szklanek
  • jabłko - 1 sztuka
  • jaja przepiórcze - 8 sztuk
  • Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • olej - 3 łyżki
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • miód - 2 łyżki
  • koperek - 0.5 pęczków
  • suszone pomidory - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Koper zetrzyj na tarce w szerokie i cienkie plastry. Przełóż do dużej miski z kostkami lodu.
  2. Jajka ugotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie i przełóż do wody z lodem.
  3. Orzechy spraż w piekarniku lub na patelni.
  4. Suszonego pomidory oraz jabłka pokrój w paseczki. Zioła posiekaj.
  5. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, sokiem z wyciśniętej cytryny, miodem i ziołami.
  6. Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj połówkami jajek przepiórczych i gałązkami świeżego koperku oraz pietruszki.