Świąteczne ciasteczka
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • jajko - 1 sztuka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • miód - 1 łyżeczka
  • wierzch
  • tabliczka czekolady - 2 sztuki
  • bakalii do dekoracji - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj jajko.
  2. Wsyp mąkę, przyprawy i miód. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia na grubość kilku milimetrów.
  4. Z ciasta wycinaj foremkami do ciasteczek fantazyjne gwiazdeczki. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze i piecz w 180 st.C 10 - 15 minut.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mocz w niej partiami gwiazdki i układaj w odstępach by ciasteczka się nie pomazały.
  6. Przygotuj bakalie. Migdały obierz ze skórki, orzechy posiekaj. Czekoladowe gwiazdki dekoruj według uznania.