Świąteczne paszteciki z suszonymi pomidorami

1


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
cebula1 sztuka
ziele angielskie6 sztuk
liść laurowy2 sztuki
pieprz1 sztuka
marchewki2 sztuki
suszone pomidory1 sztuka
gałka muszkatołowa1 sztuka
margaryna1 sztuka
pietruszka1 sztuka
pieprz czarny1 sztuka
Rosół wołowy Knorr2 sztuki
sól do smaku1 sztuka
jałowiec20 sztuk
wątróbka wieprzowa40 dekagramów
boczek surowy30 dekagramów
łopatka z dzika40 dekagramów
suszone pomidory w płatkach10 dekagramów
kajzerki czerstwe3 sztuki
gotowane mięso kurczaka20 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Krok 2
Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę.
Krok 3
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą.
Krok 4
Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
Krok 5
Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem.
Krok 6
Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
Krok 7
Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: BernadettaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl