Świąteczne paszteciki z suszonymi pomidorami
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka z dzika - 40 dekagramów
  • boczek surowy - 30 dekagramów
  • gotowane mięso kurczaka - 20 dekagramów
  • wątróbka wieprzowa - 40 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewki - 2 sztuki
  • kajzerki czerstwe - 3 sztuki
  • margaryna - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • jałowiec - 20 sztuk
  • gałka muszkatołowa - 1 sztuka
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • pieprz czarny - 1 sztuka
  • suszone pomidory w płatkach - 10 dekagramów
  • suszone pomidory - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę z dzika kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  2. Ugotowaną łopatkę wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę.
  3. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej margarynie z obraną i pokrojoną w dużą kostkę cebulą.
  4. Łopatkę z dzika mielimy co najmniej dwa razy wraz z ugotowanymi warzywami, boczkiem, przesmażoną wątróbką i cebulką oraz uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
  5. Jałowiec rozgniatamy w moździerzu, dodajemy do mięsa. Wywar, w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sitko. W szklance wywaru rozpuszczamy kostki wołowe, wlewamy do zmielonego mięsa, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku białym i czarnym pieprzem.
  6. Dodajemy suszone pomidory w płatkach, odstawiamy na około 20 minut, aż zdążą nasiąknąć. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
  7. Pasztet przekładamy do wysmarowanych margaryną i wysypanych bułką tartą małych kokilek i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.