Świąteczne Pierniczki
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 190-200°C °C

Składniki:

  • cukier - 250 gramów
  • miód - 250 gramów
  • mocna kawa - 100 mililitrów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 300 gramów
  • mąka pszenna - 900 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta skórka z pomarańczy - 1 sztuka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • białko - 2 sztuki
  • cukier puder - 3 szklanki
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • posypka kolorowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto.:Cukier, miód, kawę i margarynę topimy na małym ogniu, studzimy.
  2. Dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, startą skórkę pomarańczy i sodę.
  3. Mieszamy dokładnie, ugniatamy ręką.
  4. Lukier.:2 białka miksujemy z 3 szklankami cukru pudru i sokiem z pomarańczy.
  5. Dekoracja.:Ciasteczka malujemy lukrem cieniutkim pędzelkiem, posypujemy kolorowymi posypkami.