Świąteczny bigos zasmażany
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kwaszona - 500 gramów
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 1 opakowanie
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Kminek z Polski Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • grzyby suszone - 3 sztuki
  • margaryna - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Kapustkę poszatkuj i przepłucz zimną wodą.
  2. W dużym garnku podsmaż delikatnie na margarynie posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj kapustę i smaż całość kilka minut.
  3. Po tym czasie wlej wodę tak, aby zakryć powierzchnię kapusty. Dodaj wszystkie przyprawy, grzyby i duś powoli, mieszając od czasu do czasu ok. 2 godzin. W razie konieczności dolewaj wodę.
  4. Sos myśliwski Knorr wymieszaj ze szklanką wody.
  5. Gdy kapusta będzie miękka, wlej wcześniej przygotowany sos. Wszystko dokładnie mieszaj i duś, aż bigos zgęstnieje.