Świąteczny chleb na zakwasie

0


Średnie


90 min.


8 os.

Składniki
woda2 szklanki
sól1 łyżeczka
Fix Do placków z jabłkami Knorr1 łyżeczka
mak2 łyżki
Zakwas0.25 litrów
mąka żytnia450 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed. Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Krok 2
Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i przyprawami. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min. Znów miksujemy ok 10 min.
Krok 3
Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Pieczemy godzinę w 200st.
Autor: Dorota Wdowińska-RozbickaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl