Świąteczny chleb na zakwasie
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • Zakwas - 0.25 litrów
  • mąka żytnia - 450 gramów
  • mak - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • woda - 2 szklanki
  • Fix Do placków z jabłkami Knorr - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Zakwas żytni wyjąć z lodówki ok 2 godziny przed pieczeniem a najlepiej dzień przed. Kiedy zakwas będzie miał temperaturę pokojową, dokarmiamy do tj. dodajemy do niego ok pół szkl mąki i pół szkl wody, mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
  2. Po tym czasie: najpierw zakwas mieszamy z wodą i przyprawami. Potem dodajemy mąkę i wyrabiamy lub miksujemy wszystko ok 10 min. Zostawiamy ciasto by odpoczęło na 20-30 min. Znów miksujemy ok 10 min.
  3. Przekładamy ciasto do formy keksówki natłuszczonej i wysypanej otrębami. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Pieczemy godzinę w 200st.