PRZEPISY.PL

Świąteczny indyk pieczony

  • 90
  • 8
  • Łatwe
  • 0
32
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • migdały2 łyżki
  • czerstwa kajzerka2 szczypty
  • mleko200 ml
  • wątróbka drobiowa500 g
  • jajka3 szt
  • Krok 1

    Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.
  • Krok 2

    Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.
  • Krok 3

    Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.
  • Krok 4

    Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
  • Krok 5

    Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.

Więcej przepisów z tym produktem

Naturalna Przyprawa do kurczaka pikantna KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

198
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
156
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
19
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Łatwe
386
osób dodało do Mniamlisty
90''
6
Łatwe