Świąteczny indyk pieczony

Składniki:

  • indyk - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 6 łyżeczek
  • rodzynki - 2 łyżki
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka
  • orzechy włoskie - 2 łyżki
  • migdały - 2 łyżki
  • czerstwa kajzerka - 2 sztuki
  • mleko - 200 mililitrów
  • wątróbka drobiowa - 500 gramów
  • masło - 50 gramów
  • jajka - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Indyka oczyść i opłucz. Następnie natrzyj Marynatą do kurczaka Knorr – zarówno zewnętrzną, jak i wewnętrzną stronę. Skrop oliwą z zewnątrz.
  2. Rodzynki, orzechy i migdały sparz we wrzącej wodzie i odcedź. Bułki namocz w mleku i odciśnij.
  3. Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na sztywną pianę.
  4. Wątróbkę zmiel w maszynce wraz z odciśniętą bułką, następnie wymieszaj z masłem, rodzynkami, migdałami i orzechami. Dodaj pokruszoną Mini kostkę Knorr a na koniec całość wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
  5. Gotową masą nafaszeruj indyka a otwór zepnij wykałaczkami i zwiąż grubą nicią. Indyka wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C i piecz do momentu aż skórka się zrumieni. Po tym czasie zmniejsz temp. do 140 st. C i piecz ok. 4-5 godz., w zależności od wielkości indyka. Podawaj z żurawiną, ziemniaczanym puree i warzywami.