Świąteczny pasztet
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • gotowana gęsina - 80 dekagramów
  • boczek surowy - 35 dekagramów
  • wątróbka z indyka - 30 dekagramów
  • marchew gotowana w wywarze - 25 dekagramów
  • seler ugotowany - 10 dekagramów
  • śliwki kalifornijskie bez pestek - 10 dekagramów
  • suszona żurawina - 15 dekagramów
  • cebula - 15 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • czerstwa bułka - 10 dekagramów
  • 2 liście laurowe - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • margaryna - 1 łyżka
  • imbir - 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa - 1 sztuka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Boczek kroimy na nieduże kawałki, zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 25 minut, studzimy.
  2. Wątróbkę przesmażamy na rozgrzanej margarynie. Po 2 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę. Smażymy jeszcze 3-4 minuty.
  3. Bułkę moczymy w letniej wodzie przez 10-15 minut, odciskamy nadmiar wody.
  4. Mięso, cebulę, gotowaną marchewkę i seler oraz pszenne pieczywo mielimy dwukrotnie.
  5. Dodajemy jajko, imbir i startą na drobnych oczkach gałkę muszkatołową oraz szklankę wywaru z gotowania boczku. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wywaru, aby otrzymać niezbyt gęstą masę (musimy pamiętać, że wiele soków zostanie wchłoniętych przez owoce, a dużo wyparuje podczas pieczenia). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i naturalną przyprawą do mięs Knorr.
  6. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę śliwki kalifornijskie i około 12 dag żurawiny. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i obsypanych odrobiną bułki tartej. Na wierzch masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy.
  7. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35-40 minut.