Świąteczny serniczek
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • budyń bez cukru - 2 opakowania
  • ser mielony - 1.25 kilogramów
  • cukier - 25 dekagramów
  • olej - 4 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • sok z cytryny - 0.5 sztuk
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • rodzynki - 1 opakowanie
  • jajko - 4 sztuki
  • mleko niepasteryzowane - 3 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy cukier waniliowy, olej i sok z cytryny.
  2. Ucieramy, dodając po łyżce sera.
  3. Budynie mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy, wsypujemy rodzynki.
  4. Zagnieść cienką warstwę kruchego ciasta.
  5. Masę serową wyłożyć na ciasto (masa ma płynną konsystencję).
  6. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 200 stopni C.
  7. Około 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na sernik pianę z białek ubitą z 2-3 łyżkami cukru i wymieszaną z wiórkami kokosowymi.
  8. Zapiec około 10-15 minut. Porcja na dużą blachę