Świąteczny sernik
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 20 dekagramów
  • cukier - 7.5 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 7.5 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • masa serowa
  • ser biały - 1 kilogram
  • żółtko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń - 1.5 opakowań
  • śmietana 30 % - 0.5 litrów
  • białko - 5 sztuk
  • skórka z pomarańczy - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać.
  2. Podczas ubijania żółtek z cukrem dodawać stopniowo ser przemielony i śmietanę wymieszaną z budyniem.
  3. Skórkę z pomarańczy sparzyć i pokroić w malutką kratkę.
  4. Dodać do masy.
  5. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
  6. 1/4 ciasta odłożyć, a pozostałą część rozwałkować na blachę.
  7. Na surowe ciasto nakładamy masę serową i pozostałą część kruszymy na masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.