Świąteczny tort czekoladowy Rudolf
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C
  • 2 tortownice o średnicy 18 cm

Składniki:

    ciasto:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • drobny cukier do wypieków - 225 gramów
  • jajka - 4 sztuki
  • kakao w proszku - 40 gramów
  • gorąca woda - 4 łyżki
  • mąka samorosnąca (lub zwykła z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia) - 225 gramów
  • krem czekoladowy:
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • cukier puder - 325 gramów
  • kakao - 25 gramów
  • mleko - 10 mililitrów
  • dekoracja:
  • drobinki gorzkiej czekolady - 150 gramów
  • czerwona bombka - 1 sztuka
  • biały lukier plastyczny

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na końcu dodaj mąkę.
  2. Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry.
  3. Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do wystygnięcia na kratce.
  4. Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.
  5. Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.
  6. Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.
  7. Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę.
  8. Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą, przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na wierzchu tortu.
  9. Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.
  10. Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a następnie wsuń do nich obie części poroża. Podaj.