| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na końcu dodaj mąkę. |
| Krok 2 |
| Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry. |
| Krok 3 |
| Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do wystygnięcia na kratce. |
| Krok 4 |
| Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.
|
| Krok 5 |
| Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.
|
| Krok 6 |
| Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.
|
| Krok 7 |
| Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę. |
| Krok 8 |
| Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą, przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na wierzchu tortu.
|
| Krok 9 |
| Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.
|
| Krok 10 |
| Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a następnie wsuń do nich obie części poroża.
Podaj. |