Świąteczny tort czekoladowy Rudolf

21


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Ciasto::
Kostka do pieczenia Kasia225 gramów
drobny cukier do wypieków225 gramów
jajka4 sztuki
kakao w proszku40 gramów
gorąca woda4 łyżki
mąka samorosnąca (lub zwykła z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia)225 gramów
Krem czekoladowy::
Kostka do pieczenia Kasia175 gramów
cukier puder325 gramów
kakao25 gramów
mleko10 mililitrów
Dekoracja::
drobinki gorzkiej czekolady150 gramów
czerwona bombka1 sztuka
biały lukier plastyczny
Przygotowanie
Krok 1
Włóż do miski Kasię z masłem oraz cukier i zmiksuj do uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Nie przestając miksować, dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej rozpuszczone kakao. Na końcu dodaj mąkę.
Krok 2
Włóż masę do dwóch głębokich, nasmarowanych tłuszczem i wyłożonych papierem tortownic o średnicy 18 cm. Wygładź ciasto od góry.
Krok 3
Piecz w temperaturze 180°C (160°C w piekarniku z termoobiegiem, podziałka 4 na pokrętle piecyka gazowego) na środkowej półce przez 45-55 minut. Wyjmij ciasta z forem i zostaw do wystygnięcia na kratce.
Krok 4
Rozwałkuj trochę białego lukru plastycznego i wytnij dwa kółka na oczy. Odłóż je na bok.
Krok 5
Odłóż osiem drobinek czekoladowych do dekoracji, a resztę delikatnie rozpuść. Używając odrobiny rozpuszczonej czekolady, utwórz źrenice pośrodku oczu i pozostaw do zastygnięcia.
Krok 6
Rozłóż papier do pieczenia na szablonie poroża. Resztę rozpuszczonej czekolady rozsmaruj grubo szpatułką, nadając jej kształt poroża, a następnie wstaw do lodówki do zakrzepnięcia.
Krok 7
Przygotuj krem, ubijając Kasię, cukier puder i kakao, aż otrzymasz jednolitą masę.
Krok 8
Jeśli ciasta są wybrzuszone, zetnij ich wierzchy, a następnie złóż obie warstwy ciasta ze sobą, przekładając je kremem czekoladowym. Rozsmaruj szpatułką resztę kremu po bokach i na wierzchu tortu.
Krok 9
Umieść czerwoną bombkę w miejscu nosa renifera, a oczy wciśnij delikatnie w krem. Odłożone drobinki czekoladowe powciskaj po obu stronach pyska renifera.
Krok 10
Na koniec wyjmij poroże z lodówki. Ostrym nożem wytnij dwie szczeliny u góry tortu, a następnie wsuń do nich obie części poroża. Podaj.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl