Świąteczny tort orzechowy
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 175 °C

Składniki:

  • białko - 8 sztuk
  • cukier - 30 dekagramów
  • woda - 3 łyżki
  • mielone orzechy włoskie - 30 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • żółtko - 4 sztuki
  • cukier - 3 łyżki
  • mocna kawa - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 10 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Białka leciutko posolić i ubić na bardzo sztywną pianę. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę".
  2. Wciąż ubijać białka, wlewać do nich powoli gorący syrop, a następnie wsypać zmielone orzechy.
  3. Masę podzielić na 3 części, przełożyć do 3 form (okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych. Piec na "oko", aż zrobi się biszkopcik w 175 st.
  4. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, wstawić do niego miskę żaroodporną i ubijać w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem, dodać kawę, a po przestygnięciu wetrzeć do niej Kasię i roztopioną czekoladę.
  5. Gdy placki przestygną, przełożyć je kremem kawowym.