Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka leciutko posolić i ubić na bardzo sztywną pianę. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę". |
Krok 2 |
Wciąż ubijać białka, wlewać do nich powoli gorący syrop, a następnie wsypać zmielone orzechy. |
Krok 3 |
Masę podzielić na 3 części, przełożyć do 3 form (okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych. Piec na "oko", aż zrobi się biszkopcik w 175 st. |
Krok 4 |
W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, wstawić do niego miskę żaroodporną i ubijać w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem, dodać kawę, a po przestygnięciu wetrzeć do niej Kasię i roztopioną czekoladę. |
Krok 5 |
Gdy placki przestygną, przełożyć je kremem kawowym. |