Świąteczny tort orzechowy

2


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
białko 8 sztuk
cukier30 dekagramów
woda3 łyżki
mielone orzechy włoskie30 dekagramów
sól1 szczypta
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko4 sztuki
cukier3 łyżki
mocna kawa1 szklanka
gorzka czekolada10 dekagramów
Przygotowanie
Krok 1
Białka leciutko posolić i ubić na bardzo sztywną pianę. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę".
Krok 2
Wciąż ubijać białka, wlewać do nich powoli gorący syrop, a następnie wsypać zmielone orzechy.
Krok 3
Masę podzielić na 3 części, przełożyć do 3 form (okrągłych) lub piec w 1 po kolei grubo natłuszczonych. Piec na "oko", aż zrobi się biszkopcik w 175 st.
Krok 4
W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, wstawić do niego miskę żaroodporną i ubijać w niej na parze żółtka z cukrem na puszysty krem, dodać kawę, a po przestygnięciu wetrzeć do niej Kasię i roztopioną czekoladę.
Krok 5
Gdy placki przestygną, przełożyć je kremem kawowym.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl