Świderki w pomidorach z szynką szwardzwaldzką i parmezanem
  • 45 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron świderki - 400 gramów
  • pomidory - 6 sztuk
  • czosnek - ząbki - 4 sztuki
  • szalotki - 4 sztuki
  • oliwki zielone - 100 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • woda - 0.5 szklanek
  • szynka szwarcwaldzka - 80 gramów
  • kiełki fasoli mung - 1 pęczek
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek i soli. Pomidory (bez skóry i miąższu), szlotki pokroić w kosteczkę. Szynkę pokrolić w paseczki.
  2. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, usmażyć na chrupiąco paseczki szynki, wyjąć i odłożyć. Do pozostałego tłuszczu dodać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć szlotkii wyciśnięty czosnek, następnie dodać pomidory, bulion (przygotowany z Bulionu na włoszczyźnie Knorr i wrzątku), dusić ok 7 minut. Do pomidorów dodać makaron, oliwki, kiełki, przyprawić solą, pieprzem, wymieszać.
  3. Do miseczek nałożyć makaron, na góre kilka paseczków szynki, posypać parmezanem i zieleniną - danie gotowe :)