Świeże figi z lodami i sezamkami polane miodem
  • 15 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • Carte d'Or Vanilla - 600 gramów
  • świeże figi - 6 sztuk
  • miód - 2 łyżki
  • sezamki
  • cukier - 60 gramów
  • miód - 60 mililitrów
  • sezam - 80 gramów
  • ekstrakt z wanilii - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować sezamki, wyłożyć tacę papierem do pieczenia, drugi taki sam kawałek papieru odłożyć na bok.
  2. W małym rondlu gotować drobny cukier i miód do momentu, aż wytworzy się złoty karmel. Uważać przy tym, by nie przypalić syropu. Potrwa to około 5 minut.
  3. Rondel zdjąć z ognia, karmel natychmiast wymieszać z sezamem i ekstraktem z wanilii i szybko wylać go na blachę. Na karmel ułożyć drugi kawałek papieru, wałkiem wyrównać warstwę masy do jednolitej grubości ok. 3 mm. Odczekać chwilę, aż masa ostygnie, a następnie ostrożnie zdjąć z niej górną warstwę papieru. Jeżeli papier wciąż klei się do masy, odczekać jeszcze chwilę. Gdy masa ostygnie i stężeje na tyle, że będzie można ją odwrócić, zdjąć dolną warstwę papieru. W razie potrzeby masę wyrównać.
  4. Niezwłocznie, zanim masa stwardnieje, wyłożyć ją na deskę do krojenia i podzielić na 12 trójkątów o bokach długości ok. 7 cm i podstawie długości 6 cm. Trójkąty umieścić na kratce do studzenia ciasta, aby ostatecznie ostygły i stwardniały. Jeżeli masa stwardnieje przed końcem krojenia, można ją zmiękczyć w piekarniku w temperaturze 160°C/140°C z termoobiegiem.
  5. Przed podaniem deseru przekroić figi na pół. Na każdym talerzyku ułożyć kulkę lodów, dwie połówki figi i dwa trójkątne sezamki. Polać miodem.