Świnki w błotku - ciasto czekoladowe

1


Średnie


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia50 gramów
gorzka czekolada1.5 opakowań
jajko4 sztuki
cukier15 dekagramów
śmietana 18%6 łyżek
mąka pszenna2 łyżki
Masa czekoladowa:
Śmietanka 36%1 opakowanie
gorzka czekolada2 opakowania
kruche ciastka kakaowe1 opakowanie
różowy lukier1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Śmietanę i Kasię podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z czekoladą, wsypać mąkę, zmiksować i dodać szczyptę soli.
Krok 2
Białka ubić, następnie delikatnie połączyć z masą czekoladową. Wlać do małej tortownicy, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą (może być papier do pieczenia - zamiast bułki tartej).
Krok 3
Błotko: śmietankę zagotować, rozpuścić w niej czekoladę i lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto czekoladowe, wysmarować boki. Obsypać ciasto pokruszonymi ciastkami zostawiając puste miejsce w środku na świnki Wykonanie świnek: czystymi rękoma uplastycznić lukier i utworzyć Świnki. Postawić je na błotku.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl