Świnki w błotku - ciasto czekoladowe
  • 15 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • gorzka czekolada - 1.5 opakowań
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 15 dekagramów
  • śmietana 18% - 6 łyżek
  • mąka pszenna - 2 łyżki
  • masa czekoladowa
  • Śmietanka 36% - 1 opakowanie
  • gorzka czekolada - 2 opakowania
  • kruche ciastka kakaowe - 1 opakowanie
  • różowy lukier - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę i Kasię podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie połączyć z czekoladą, wsypać mąkę, zmiksować i dodać szczyptę soli.
  2. Białka ubić, następnie delikatnie połączyć z masą czekoladową. Wlać do małej tortownicy, wysmarowanej Kasią i wysypanej bułką tartą (może być papier do pieczenia - zamiast bułki tartej).
  3. Błotko: śmietankę zagotować, rozpuścić w niej czekoladę i lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto czekoladowe, wysmarować boki. Obsypać ciasto pokruszonymi ciastkami zostawiając puste miejsce w środku na świnki Wykonanie świnek: czystymi rękoma uplastycznić lukier i utworzyć Świnki. Postawić je na błotku.