Sycylijska caponata z bakłażanem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • bakłażan - 2 sztuki
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory pelatti z puszki - 1 opakowanie
  • seler naciowy - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 4 sztuki
  • oliwki czarne - 1 opakowanie
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • oliwa - 0.5 szklanek
  • woda - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w plastry. Następnie w dużą kostkę o boku 1 centymetra. Podobnie pokrój cebule i selera.
  2. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Smaż najpierw cebulę, następnie dodaj posiekany czosnek i papryczkę chilli.
  3. Dodaj bakłażana, selera, oliwki oraz całe pomidory.
  4. Fix Knorr wymieszaj z dwoma szklankami wody.
  5. Wlej płyn do bakłażana. Całość duś powoli na małym ogniu około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje podawaj. Najlepiej smakuje samodzielnie z pieczywem lub jako dodatek do dań mięsnych. Rada Caponatę możesz posypać przed podaniem tartym serem żółtym lub parmezanem.