Sypany drożdżowy ze śliwkami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 170 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 2 szklanki
  • drożdże - 5 dekagramów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • mleko - 0.5 szklanek
  • jajko - 2 sztuki
  • olej - 0.5 szklanek
  • sól - 1 szczypta
  • śliwki węgierki - 1 unit
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.75 sztuk
  • proszek do pieczenia - 0.25 łyżeczek
  • cukier - 6 łyżek
  • mąka - 2.5 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Do misy wsypywać warstwami kolejno: szklankę mąki, pokruszone drożdże, cukier, mleko, rozbełtane jajka, olej, sól i drugą szklankę mąki.
  2. Przykryć płótnem i zostawić na 2 godziny.
  3. Po upływie tego czasu wymieszać składniki i wyłożyć na wysmarowaną Kasią blachę. Na to ułożyć śliwki.
  4. Kruszonka: Rozpuścić Kasię i wymieszać z mąką, proszkiem i cukrem. Zagnieść. Pokruszyć na śliwkach. Piec w temperaturze 170°.