Szachownica
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • mąka - 45 dekagramów
  • cukier puder - 30 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 6 sztuk
  • mleko - 0.75 szklanek
  • kakao - 3 łyżki
  • mak - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i podzielić na 3 równe części.
  2. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak i dokładnie wymieszać.
  3. Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, na końcu dodać mleko i dokładnie wymieszać.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  5. Masę podzielić na 3 równe części. Jedną wymieszać z mąką połączoną z kakao, drugą z mąką z makiem, trzecią z samą mąką.
  6. Formę wyłożyć papierem i wykładać kolejno poszczególne ciasta, przemieszać je widelcem.
  7. Na wierzchu ułożyć powidła. Piec 1 godz. w temp. 180 C. Gotowe ciasto udekorować polewą i wiórkami.